10, avenue des Mimosas - 83530 Agay - France

tijdschrift Le monde – interview door Pauline Garaude – 17 september 2002.

Meer dan alleen een festival zijn de Rendez-Vous Electroniques een manifest van elektronische culturen geworden. Voor de 5e editie legt dit evenement, dat plaatsvindt van 6 tot 24 september, een sterke nadruk op visuele beelden. Olivier Isselin, artistiek directeur van Rendez-Vous Electroniques, presenteert de belangrijkste hoogtepunten.

interview met Olivier Felix Isselin, artistiek directeur - Le Monde - 2002
Interview Olivier Felix Isselin - Le Monde newspaper
Visuele beelden spelen een essentiële rol in de Rendez-Vous Electroniques uit 2002. Wat is jouw ambitie voor deze vijfde editie van het festival?

Ik geloof dat het publiek in onze samenleving meningen vormt door middel van beelden. Beelden laten de grootste impact achter en hebben voorrang op woorden. Ze weerspiegelen ook onze cultuur, vooral omdat de hedendaagse makers tot een generatie behoren die geboren is in het tijdperk van de beelden. Daarom was het belangrijk om de alomtegenwoordigheid van beelden in de elektronische culturele sfeer te onthullen, via alle verschillende vormen van expressie die daarvoor nodig zijn.

Ons doel is om het publiek te laten zien dat er meer te beleven valt dan wat de televisie of de grote producenten van commerciële cultuur te bieden hebben. Elektronische culturen ontwrichten omdat ze ernaar streven vrij te zijn en de ‘dictaten’ van bepaalde multinationale ondernemingen afwijzen. Ik wil een voorbeeld zijn dat bewijst hoe beelden en elektronische culturen verschillende stromingen omvatten, zoals de ‘trans’- en psychedelische, documentaire- of filmgenres die worden gepresenteerd in de serie ‘New Image Programming’, evenals de uitvoeringen van ‘video-jockeys’. ”, muziekvideo’s en fotografie met het #rt Outsiders-festival. Daarnaast zullen twee conferenties gewijd zijn aan de steeds nauwere banden tussen elektronische muziek, film en videogames, waarbij de synergie tussen gamemakers, beeldmakers en geluidsmakers groeit.

Hoe verklaar je het groeiende belang van beeldspraak op het gebied van elektronische muziek?

Elektronische muziek alleen vormt nooit een visueel spektakel zoals een concert van David Bowie. Een DJ die muziek mixt, biedt geen theatrale ervaring. Er is een leegte om op te vullen, een scenografie om rond de muziek te ontwerpen. Daarom is beeldspraak een integraal onderdeel van de muziek, samen met de locatie en de ruimtelijke morfologie. In het elektronische domein zijn zowel beeld als technologie echter voortdurend in ontwikkeling. In termen van reguliere optredens was Pink Floyd de eerste grote architecten die licht en beeld integreerden met muziek op het podium. Zij waren de pioniers die een nieuw concept aan de locatie boden. De band creëerde een sfeer, een hele beleving, door muziek, beeld, video, locatie en licht met elkaar te verbinden.

“VJing” is een van de artistieke uitvoeringen die verband houden met elektronische muziek. Bovendien brengen steeds meer VJ’s hun optredens op dvd uit. Wat symboliseert deze evolutie?

De praktijk van “VJ-en” is zeer gediversifieerd. Er zijn verschillende soorten VJ’s: zij die beelden maken, gefilmd of door de computer, specifiek om deze later met muziek te mixen; degenen die gelijktijdig met de DJ werken; en anderen die een live optreden plannen met geprojecteerde beelden. Het videomedium blijft een uitdaging voor artiesten, omdat het moeilijk te verkopen is, vandaar het voordeel van dvd’s. Laten we onszelf echter niet voor de gek houden: een kunstenaar moet geld verdienen. Door een creatie op een medium te fixeren en deze te commercialiseren, kunnen ze in hun levensonderhoud voorzien, vergelijkbaar met de manier waarop platen functioneren. Tot nu toe domineerden live optredens omdat de technologieën niet veel anders mogelijk maakten.


instagram link Olivier Felix Isselin
Facebook link OFI
Linkedin OFI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top