10, avenue des Mimosas - 83530 Agay - France

(Interviews met ontwerpers: OFI)

Interviews met ontwerpers: Olivier Felix Isselin

DI Interview door Frank Scott – dinsdag 23 mei 2023.

Ontwerperinterview met Olivier Felix Isselin (OFI) :

DI: Kunt u ons alstublieft meer vertellen over uw kunst- en designachtergrond? Wat heeft ervoor gezorgd dat je kunstenaar/ontwerper bent geworden? Heb je altijd al ontwerper willen worden?

OFI: Als kind was mijn favoriete spel Lego: ik vond het leuk om mezelf problemen voor te stellen en oplossingen te vinden. Ik besteedde ook veel tijd aan het maken van plannen en het bespreken van projecten met mijn grootvader, een Italiaanse ondernemer die zich in Frankrijk vestigde. Bovendien is mijn relatie met esthetiek voor mij altijd essentieel geweest: ik heb altijd op mooie plekken gewoond, wat ongetwijfeld enorm heeft bijgedragen aan mijn ontwikkeling. Later studeerde ik architectuur in Parijs. Ik besefte echter al snel dat ik die cursus niet wilde afmaken. Na enige tijd bij een architect te hebben doorgebracht, begreep ik dat dit beroep, zoals het wordt uitgeoefend, niet bij mij zou passen: de creatieve vrijheid werd te snel ingeperkt en er waren te veel administratieve beperkingen… Daarbij moet gezegd worden dat ik naast mijn studie verantwoordelijk voor de artistieke leiding van grote evenementen in Parijs (Centre Pompidou, Conciergerie, Hôtel de Sully, enz.). Er moest een keuze worden gemaakt… Vervolgens beheerde ik met name verschillende galerieën voor hedendaagse kunst, cureerde ik tentoonstellingen en creëerde en hield ik toezicht op de uitvoering van verschillende ruimtes… Mijn relatie met kunstenaars heeft ook een grote impact op mij gehad. Kortom, om het kort te houden: mijn hele carrièrepad is dat van een vrij man geweest, waarbij mijn passies samensmolten met mijn werk en omgekeerd. Design is de voor de hand liggende continuïteit van mijn levensreis.

DI: Kunt u ons meer vertellen over uw bedrijf/ontwerpstudio?

OFI : Als zelfstandige beheer ik mijn eigen ontwerpstudio. Ik ben verantwoordelijk voor alle fasen van het ontwerpproces, van ideegeneratie tot uiteindelijke realisatie.

DI: Wat is “design” voor jou?

OFI: Design wordt voor mij in de eerste plaats bepaald door de relatie met de ruimte. Terwijl kunstenaar zijn inhoudt dat je een intense en persoonlijke perceptie van je omgeving hebt en deze vrijelijk via verschillende media tot uitdrukking kunt brengen, waarbij kunst het resultaat is van dit proces, onderscheidt design zich in de zin dat het niet alleen gericht is op zijn schepper, maar eerder op het richt zich primair op de gebruiker en is daarmee nauw verbonden met functionaliteit. Techniek, materialen en ergonomie behoren tot de elementen waarmee rekening moet worden gehouden tijdens het creatieproces. Design vertegenwoordigt de reactie op een probleem. Dit betekent echter niet dat de ontwerper niet ook een kunstenaar is. Naast het oplossen van problemen blijft creativiteit essentieel en geeft persoonlijkheid aan het gecreëerde object.

DI: Wat voor soort werken ontwerp je het liefst?

OFI: Ik geniet altijd van de projecten waar ik momenteel aan werk: elk project dat ik onderneem is een nieuwe uitdaging, dus het is altijd erg motiverend. De laatste tijd ben ik behoorlijk bezig geweest met spa’s. Alleen al door door de gangpaden van gespecialiseerde beurzen te lopen, kun je beseffen dat er nog veel te doen is! Het is nogal verrassend dat in de welzijnsindustrie aan esthetiek niet echt veel belang wordt gehecht, ook al is esthetiek een essentieel onderdeel van welzijn.

DI: Op welke aspecten van een ontwerp concentreer je je meer tijdens het ontwerpen?

OFI : Als er tijdens de afrondingsfase van een project een ander idee in me opkomt, maak ik aantekeningen, krabbel een beetje, gewoon om er zeker van te zijn dat ik het niet vergeet… Omdat ik tijdens deze fase mijn best doe om niet afgeleid te worden. Het lopende werk vereist al mijn aandacht.

DI: Wat voor emoties voel je als je ontwerpt?

OFI: Opwinding, stress, motivatie, obsessie.

DI: Wat voor emoties voel je als je ontwerpen worden gerealiseerd?

OFI: Ze zijn niet langer van mij. Ik heb geen controle meer. Ik moet snel verder met iets anders.

DI: Wat maakt een ontwerp succesvol?

OFI: Het hangt af van wat we als succes definiëren. Aan de ene kant is er design dat inspiratie haalt uit trends en op het juiste moment arriveert, niet te vroeg en niet te laat. Een dergelijk product heeft, passend bij zijn tijd, een goede kans op commercieel succes. Aan de andere kant is er uitzonderlijk design dat niet noodzakelijkerwijs wordt verwacht en dat het begrip mode overstijgt. Het wordt tijdloos en blijft zelfs na jaren modern.

DI: Welke aspecten neem je als eerste in overweging als je een ontwerp als goed of slecht beoordeelt?

OFI: Mijn hele gevoeligheid draait om een bepaalde vorm van esthetiek. Het is heel persoonlijk en zeer variabel. Hoewel ik me van nature aangetrokken voel tot minimalistische ontwerpen, die aansluiten bij mijn eigen werk, kan ik ook meer onconventionele ontwerpen waarderen die ik zelf nooit zou kunnen bedenken! Ik ben bijvoorbeeld verliefd op het Centre Pompidou in Parijs van Richard Rodgers en Renzo Piano… Ik kan ook het Guggenheim Museum in Bilbao noemen, ontworpen door Frank Gehry – het was een echte schok toen ik die plek ontdekte. Het hangt allemaal af van de context. En precies, waar ik een hekel aan heb, is alles dat uit de context is. Voor alle duidelijkheid: ik kan Frank Gehry en de LUMA nog een keer noemen: deze structuur op die locatie stoort mij aanzienlijk. Het heeft geen zin! De heersende horizontale aard van de stad en vooral in de Camargue-regio is er niet meer! Er moet zeker een andere manier zijn geweest om op te vallen. Het landschap wordt hierdoor volledig verstoord.

DI: Wat zijn vanuit jouw standpunt de verantwoordelijkheden van een ontwerper voor de maatschappij en het milieu?

OFI: De relatie van de ontwerper met de maatschappij en het milieu wordt steeds belangrijker. Eén ding kunnen we zeker weten: in het licht van de milieuramp zal het ontwerp verantwoordelijker worden, zowel bij de keuze van de gebruikte materialen als bij het productieproces. Objecten zullen duurzamer zijn. Laten we hopen!

DI: Hoe denk je dat het ‘ontwerpveld’ evolueert? Wat is de toekomst van design?

OFI: We noemden zojuist de toekomst van design: het zal milieubewust zijn. Of we nu minder en beter produceren? Ik weet het niet zeker, maar we komen er wel. Wij zullen daartoe verplicht zijn!

DI: Wanneer was je laatste tentoonstelling en waar was die? En wanneer wilt u uw volgende tentoonstelling houden?

OFI : Mijn laatste tentoonstelling was afgelopen zomer. Ik werd uitgenodigd om deel te nemen aan een festival voor hedendaagse kunst in Var, Franse Rivièra. Ik presenteerde daar een van mijn fotografieseries. Wat mijn volgende tentoonstelling betreft, ik weet het nog niet zeker… Ik heb een paar aanwijzingen, maar ik heb op dit moment niets aan te kondigen.

DI: Waar komt de ontwerpinspiratie voor je werken vandaan? Hoe voed jij je creativiteit? Wat zijn jouw inspiratiebronnen?

OFI: Mijn inspiratie komt uit mijn levenservaringen. Alles heeft de potentie om mij te inspireren. Ik geloof dat ik altijd een oplettend oog heb. Vervolgens noteer of krabbel ik in mijn notitieboekjes… Elk idee is een synthese.

DI: Hoe zou je je ontwerpstijl omschrijven? Waarom ben je deze stijl meer gaan verkennen en wat zijn de belangrijkste kenmerken van je stijl? Wat is jouw benadering van ontwerp?

OFI: Ik probeer gewoon mezelf te zijn en niet te ontkennen wie ik ben. Ik denk dat dat de enige manier is om een eigen stijl te hebben.

DI: Waar woon je? Heeft u het gevoel dat het culturele erfgoed van uw land uw ontwerpen beïnvloedt? Wat zijn de voor- en nadelen tijdens het ontwerpen als gevolg van het wonen in jouw land?

OFI: Ik woon in Agay, een klein stukje paradijs aan de Franse Rivièra, gelegen tussen Cannes en Saint Tropez: natuur, licht en de zee… Het is heel inspirerend! In feite zijn de plaatsen waar ik woon altijd heel belangrijk voor mij geweest, en dus ook voor mijn werk. Wonen in Frankrijk is een zegen omdat, naast een immens cultureel erfgoed, de landschappen op relatief korte afstanden zeer divers zijn. Ik heb in Langres, Dijon (Bourgondië), Parijs en zelfs in de bergen (Les Arcs – Savoie) gewoond. Al deze plaatsen zijn magisch en zijn getuige geweest van mijn groei. Wat ons omringt, en breder, ons leven, is onze eigen referentie. We waarderen het of wijzen het af, en dat is wat onze creativiteit voedt. Wat betreft de voor- en nadelen van het leven in je eigen land: het is essentieel om te reizen om te leren… Ik heb in veel landen gereisd en gedurende verschillende tijdsperioden verbleven, maar ik heb nooit ergens anders gewoond dan in Frankrijk – tot nu toe! Ik ben dus niet echt in de positie om dat te beoordelen. Voor mij gaat het erom dat je vrij bent en je goed voelt, waar je ook bent.

DI: Hoe werk je samen met bedrijven?

OFI: Ik beschouw de bedrijven waarmee ik werk als mijn partners. Eerst en vooral moet er een goede verbinding zijn, een gevoel van wederzijds begrip. Ik streef altijd naar een samenwerking op lange termijn, gebaseerd op uitwisseling, loyaliteit en vertrouwen.

DI: Wat zijn uw suggesties aan bedrijven om met een ontwerper samen te werken? Hoe kunnen bedrijven een goede ontwerper selecteren?

OFI: Zorg ervoor dat je je niet te veel bemoeit met het ontwerpproces! Ontwerpers zijn wilde wezens. Als ze voor dit beroep hebben gekozen, is dat meestal niet uit gemakzucht, maar omdat ze fundamenteel gehecht zijn aan hun vrijheid. Daarom is het van cruciaal belang dat de ondernemer een uiterst nauwkeurige ontwerpopdracht ontwikkelt met betrekking tot zijn vereisten. Dit helpt eventuele teleurstellingen te voorkomen. Als de opdrachtgever al een duidelijk idee voor ogen heeft, kun je beter een executeur dan een maker inhuren. Hoe bedrijven de juiste ontwerper kunnen selecteren, het komt simpelweg neer op een kwestie van gevoel. Het is een bijeenkomst van twee entiteiten. Als er een verbinding en wederzijds begrip bestaat, kan dit het begin zijn van een idyllisch partnerschap, dat in de toekomst tot groot succes zal leiden.

DI: Wat zijn 5 van jouw favoriete designitems in huis?

OFI: 1: Een kristallen asbak (Royal Cristallerie de Champagne – Bayel). Dit kristallen blok is perfect. Ik denk dat ik het altijd heb gezien. Het maakt deel uit van mijn familiegeschiedenis, en we hebben er allemaal een. 2: De Panton stoel: iconisch! 3: Mijn collectie Illy kopjes, waarbij een merk unieke samenwerkingen heeft weten te ontwikkelen met grote kunstenaars rond een object, hun koffiekopje ontworpen door Matteo Thun, wiens ontwerp direct herkenbaar is. Het resultaat is erg interessant. 4: Mijn bureaulamp: model Tizio (Richard Sapper – ed. Artemide). 5: De Mini Chair van Rietveld (uit de miniatuurcollectie van het Vitra Design Museum).

DI: Kunt u alstublieft enkele pareltjes van wijsheid delen voor jonge ontwerpers? Wat zijn jouw suggesties voor jonge, opkomende ontwerpers?

OFI: Nu ik meer dan 40 jaar oud ben, beschouw ik mezelf nog steeds als een veelbelovende jonge maker! Vrienden vertellen me vaak dat ik nog steeds de geest van een 17-jarige heb… Maar op een serieuzere toon zijn hier enkele klassieke maar altijd waardevolle herinneringen: houd altijd je ogen open, kies niet de gemakkelijke uitweg, Houd je niet in en concentreer je meer op je werk dan op jezelf.

DI: Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve kanten van het ontwerper zijn, vanuit jouw perspectief?

OFI: Als je leven, werk en passie met elkaar kunt verzoenen, gun je jezelf vrijheid, en die vrijheid is voor mij essentieel. Tegelijkertijd is de keuze om kunstenaar of ontwerper te worden een levenslange verbintenis. Het stopt nooit.

DI: Wat is jouw “gouden regel” op het gebied van design?

OFI: Ik blijf een leerling van Mies Van der Rohe: « Minder is goed. »

DI: Welke vaardigheden zijn het belangrijkst voor een ontwerper?

OFI: Culturele kennis, openheid en inventiviteit.

DI: Welke tools gebruik je tijdens het ontwerp? Wat zit er in jouw gereedschapskist? Zoals software, applicatie, hardware, boeken, inspiratiebronnen etc.?

OFI: Ik vertrouw op een verscheidenheid aan hulpmiddelen voor mijn creatieve proces: boeken, tijdschriften, mijn notitieboekjes, aantekeningen, foto’s, voorwerpen, mijn computer… Al deze dragen bij aan mijn creatieve proces.

DI: Ontwerpen kan soms een heel tijdrovende taak zijn. Hoe beheer je je tijd?

OFI: Hoewel het oorspronkelijke idee misschien niet veel moeite kost, vergen bepaalde fasen van het ontwerpproces veel concentratie en werk. Het zijn deze fasen die mijn schema bepalen. Ik houd nooit de uren in en tel ze nooit, dus in bepaalde periodes kan ik er hele dagen en nachten aan besteden. Het is uiteindelijk best spannend. Ik geniet ervan.

DI: Hoe lang duurt het om een object van begin tot eind te ontwerpen?

OFI: Het varieert enorm. Een idee lijkt misschien eenvoudig of zelfs simplistisch, maar het ontwerpproces ervan kan een aanzienlijke hoeveelheid tijd in beslag nemen. Het hangt af van de technische aard ervan. De bestede tijd bepaalt niet de waarde van het object.

DI: Wat is de meest gestelde vraag aan jou als ontwerper?

OFI : Ik word vaak benaderd zonder dat mensen beseffen dat ontwerper zijn een volwaardig beroep is, en zelfs het delen van een idee of advies werk vergt.

DI: Wat was je belangrijkste werkervaring?

OFI: Ik rangschik ze niet in termen van belangrijkheid. Het belangrijkste project voor mij is altijd het project waar ik momenteel aan werk.

DI: Van welk soort ontwerpwerk geniet je het meest en waarom?

OFI: Ik ben nieuwsgierig naar alles. Elk nieuw ontwerp is een nieuwe uitdaging, een nieuw avontuur.

DI: Wat zijn je toekomstplannen? Wat is het volgende voor jou?

OFI: Momenteel werk ik aan meerdere projecten tegelijkertijd, zowel op het gebied van pure kunst als objectontwerp. Ik weet niet zeker welke het eerst zal verschijnen.

DI: Werk je in teamverband of ontwikkel je je ontwerpen zelf?

OFI: Ik werk alleen en vertrouw op mijn partners als ik technische antwoorden nodig heb.

DI: Hoe kunnen mensen contact met u opnemen?

OFI: Ze kunnen mij bereiken via e-mail op felix.isselin@gmail.com, telefonisch op +33 (0)6 51 50 33 85, of per post op 10, avenue des Mimosas – Domaine Les Roches Rouges – 83530 AGAY – Frankrijk .

DI: Zijn er nog andere dingen die u graag wilt bespreken en die niet in deze vragen zijn behandeld?

OFI: Ik wil even vermelden dat ik momenteel op zoek ben naar internationale distributeurs voor mijn spa’s.


instagram link Olivier Felix Isselin
Facebook link OFI
Linkedin OFI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top