10, avenue des Mimosas - 83530 Agay - France

+ Een nieuwe ruimte voor hedendaagse kunst in het hart van Dijon.

Artikelen – door Lucie Vuillerme – Le Bien Public – Quartier Libre Weekly Supplement – Sectie Leven van de Kunsten – 4 tot 10 maart 2005 – Nummer nr. 227, p. 24.

Olivier Felix Isselin archieven.

De nieuwe tentoonstellingsruimte in Dijon presenteert de nieuwste werken van fotograaf John Batho, waarbij de nadruk ligt op de intieme essentie van het licht dat hij vangt.

Voor de inhuldiging zorgt de Isselin-galerij voor opschudding door een kunstenaar te ontvangen die internationaal erkend is, genoemd wordt in de geschiedenis van de fotografie en die in Dijon woont. John Batho heeft daar inderdaad tien jaar les gegeven aan de School of Fine Arts en werkt er nog steeds een deel van de tijd.

De gepresenteerde werken, een vijftiental prenten op groot formaat, zijn niet de gemakkelijkste, maar ze onthullen de gevoeligheid en precisie van een groot kunstenaar. Ze krijgen echter een bijzondere betekenis binnen een traject dat John Batho naar galerijen over de hele wereld heeft geleid.

John Batho, geboren in 1939, is vooral bekend vanwege zijn werk over kleur, waarin hij zich sinds 1963 inzet om de volledige intensiteit ervan vast te leggen door middel van fotografische technieken. Zijn onderzoek leverde hem in 1977 de Kodak Award for Photographic Criticism op. In 2001 organiseerde het Nicéphore Niépce Museum in Chalon-sur-Saône een overzichtstentoonstelling van zijn werk, en de kunstenaar vertrouwt toe dat de centrale vraag achter dit alles blijft: wat is fotografie?

Ook na het kleurrijke feest van “Manèges” (carrousels) of “Parasols” (parasols) ging hij terug “naar de bron”. John Batho probeert al jaren de meest intieme aspecten van licht vast te leggen. Door middel van series gericht op eenvoudige elementen legt hij de subtiele variaties ervan vast, gefascineerd door het vermogen om “tegelijkertijd te onthullen en te verbergen”.

De intieme ruimte van de Isselin-galerij leent zich voor deze nauwkeurige observatie. Er worden drie thema’s onderzocht die de fotograaf dierbaar zijn, elk vernieuwd door het gebruik van unieke materialen: altuglas en glasplaten.

De “Papiers Lumière” (licht papier) vangen de impact van een lichtstraal op een vel papier op, waardoor de sensualiteit van de textuur of de opaalachtige helderheid ervan wordt versterkt. De “Surfaces” hebben een vakkundig arrangement met stilstaand, glinsterend water en een verticaal wit scherm. Het creëert een vreemde confrontatie waarbij licht de oppervlakken zowel absorbeert als terugkaatst.

De “Buées” (nevels) behoren tot een oud thema dat nieuw leven is ingeblazen door de recente ontdekking van een doorschijnend materiaal, dat vervolgens onder glas wordt gefixeerd om de beeldscherpte te behouden. Door de precisie van fotografie wordt het delicate kantwerk van door licht doordrenkte waterdamp verbeterd. Het idee om een beslagen raam vast te leggen en te behouden, bevalt John Batho en de galeriebezoekers. “Daar ben ik veel dichter bij mijn onderwerp”, verheugt de fotograaf, waarmee hij het veeleisende karakter verraadt van zijn langdurige, zelfbenoemde “muzikale” en “introspectieve” werk, dat in deze tentoonstelling een prachtig drieluik vormt.

Een NIEUWE ruimte voor hedendaagse kunst in het hart van Dijon.

Door zowel de naam als het adres van hun ruimte te veranderen, breken Françoise en Olivier Isselin definitief met de geschiedenis van Galerie Gaston-Gérard, een instelling uit Dijon die ze eind 1999 overnamen en die zichzelf nu heeft “gevirtualiseerd” op de internetten. Moeder en zoon hebben het privéhuis aan de Rue du Petit-Potet, met zijn 17e-eeuwse kalkmuren waar ze moeite hadden om een spijker op te hangen, verlaten om zich te vestigen in de buurt van antiekwinkels en boetieks met designmeubels in de Rue Auguste Comte.

De kunstgalerie kijkt uit op de straat, die veel levendiger is, achter twee grote glazen ramen: Olivier Isselin stond erop directe interactie te hebben met het grote publiek, dat zich vaak verbijsterd voelt door hedendaagse kunst. “Het is door herhaaldelijk langs te komen en naar kunstwerken te kijken dat je ze kunt begrijpen en, wie weet, zelfs de neiging voelt om er een aan te schaffen.” De galerie onderscheidt zich van andere, minder toegankelijke locaties in Dijon en wil hedendaagse topkunstenaars presenteren en deelnemen aan internationale tentoonstellingen. Dat blijkt uit hun eerste tentoonstelling met John Batho, wiens unieke prenten later deel gaan uitmaken van de collectie van de galerie. Zoals Olivier Isselin trots stelt: “Ze zullen niet in Parijs, Genève of New York te vinden zijn, maar in Dijon.”


instagram link Olivier Felix Isselin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top