10, avenue des Mimosas - 83530 Agay - France

+ Nov prostor sodobne umetnosti v središču Dijona.

Članki – Lucie Vuillerme – Le Bien Public – Tedenska priloga Quartier Libre – ​​Oddelek Živl

Nov razstavni prostor v Dijonu predstavlja najnovejša dela fotografa Johna Batho, ki se osredotočajo na intimno bistvo svetlobe, ki jo ujame.

Galerija Isselin ob svoji otvoritvi povzroči vznemirjenje z gostovanjem mednarodno priznanega umetnika, ki je omenjen v zgodovini fotografije in prebiva v Dijonu. John Batho je res tam deset let poučeval na šoli za likovno umetnost in del časa tam še vedno dela.

Predstavljena dela, približno petnajst grafik velikega formata, niso najlažja, a razkrivajo občutljivost in natančnost velikega umetnika. Vendar pa prevzamejo poseben pomen znotraj poti, ki je Johna Batha pripeljala v galerije po vsem svetu.

John Batho, rojen leta 1939, je najbolj znan po svojem delu o barvi, pri katerem je od leta 1963 posvečen zajemanju njene polne intenzivnosti s fotografskimi tehnikami. Njegova raziskava mu je leta 1977 prinesla nagrado Kodak za fotografsko kritiko. Leta 2001 je muzej Nicéphore Niépce v Chalon-sur-Saône organiziral retrospektivo njegovega dela in umetnik zaupa, da za vsem tem ostaja glavno vprašanje: Kaj je fotografija?

Prav tako se je po barvitem prazniku “Manèges” (vrtiljaki) ali “Parasols” (sončniki) vrnil “k izviru”. John Batho že leta skuša ujeti najbolj intimne vidike svetlobe. Skozi serije, ki se osredotočajo na preproste elemente, ujame njegove subtilne variacije, očaran nad njegovo zmožnostjo “razkrivanja in skrivanja hkrati”.

Intimni prostor galerije Isselin je primeren za to natančno opazovanje. Raziskujejo se tri teme, ki so ljube fotografom, vsaka pa je prenovljena z uporabo edinstvenih materialov: altuglass in steklenih plošč.

“Papiers Lumière” (svetli papirji) ujame vpliv svetlobnega žarka na list papirja in okrepi čutnost njegove teksture ali opalescentne čistosti. “Površine” imajo spretno razporeditev, ki vključuje mirno, lesketajočo se vodo in navpičen bel zaslon. Ustvari nenavadno soočenje, kjer svetloba absorbira in se odbija od površin.

»Buées« (meglice) pripadajo starodavnemu vprašanju, ki je bilo oživljeno z nedavnim odkritjem prosojnega materiala, ki je nato pritrjen pod steklom, da ohrani ostrino slike. Z natančnostjo fotografije je občutljiva čipka vodne pare, ki jo prodre svetloba, poudarjena. Ideja o ujetju in ohranitvi zarošenega okna navdušuje Johna Batha in obiskovalce galerije. »Tam sem veliko bližje svojemu subjektu,« se veseli fotograf in izda zahtevnost svojega dolgoletnega, samoopisanega »glasbenega« in »introspektivnega« dela, ki na tej razstavi sestavlja čudovit triptih.

NOV prostor sodobne umetnosti v središču Dijona.

S spremembo tako imena kot naslova svojega prostora se Françoise in Olivier Isselin dokončno odcepita od zgodovine Galerie Gaston-Gérard, ustanove v Dijonu, ki sta jo prevzela konec leta 1999 in ki se je zdaj »virtualizirala« na Internet. Mati in sin sta zapustila zasebni dvorec na Rue du Petit-Potet z zidovi iz 17. stoletja, prevlečenimi z apnom, kamor sta se trudila obesiti žebelj, in se naselila v bližini starinarnic in butikov z dizajnerskim pohištvom na Rue Auguste Comte.

Umetnostna galerija je obrnjena na ulico, ki je veliko bolj živahna, za dvema velikima steklenima oknoma: Olivier Isselin je vztrajal pri neposredni interakciji s širšo javnostjo, ki jo sodobna umetnost pogosto zmede. “Umetnine lahko razumemo, če gremo mimo in si jih večkrat ogledamo, in se, kdo ve, celo počutimo prisiljene, da jih kupimo.” Galerija se loči od drugih manj dostopnih lokacij v Dijonu in želi predstaviti vrhunske sodobne umetnike in sodelovati na mednarodnih razstavah. To dokazuje že njihova prva razstava z Johnom Bathoom, čigar unikatne grafike bodo pozneje postale del galerijske zbirke. Kot ponosno pravi Olivier Isselin: “Ne bodo jih našli v Parizu, Ženevi ali New Yorku, ampak v Dijonu.”


instagram link Olivier Felix Isselin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top