10, avenue des Mimosas - 83530 Agay - France
fotografski natečaj »Pogled v arhitekturo in urbanistično načrtovanje Saint-Raphaëla« – razstava zmagovalcev.
Lokacija: Jardin Bonaparte – Saint-Raphaël – Côte d’Azur – Francija.

novinarski članek – fotografska razstava – mesto Saint-Raphaël – Francija

press article - photography exhibition - city of Saint-Raphaël - France

arhiv Olivier Felix Isselin

Mesto vsako leto poleti organizira fotografsko razstavo v vrtu Bonaparte. Galerija na prostem, ki letos pozdravlja dela Emme B., Felixa Isselina in Erica Thibaulta. Otvoritev razstave je bila 26. junija v navzočnosti Guillauma Decarda, namestnika delegata za kulturne zadeve, departmajskega svetnika, člana občinskega sveta in javnosti, ki je prišla na predogled odkriti dela treh razstavljenih umetnikov.

Razstava, odprta za vse.

Aprila lani je Saint-Raphaël objavil natečaj, odprt za profesionalne fotografe iz urbane skupnosti Var Estérel Méditerranée (CAVEM) na temo “pogled na arhitekturo in načrtovanje mesta Saint-Raphaël”. Ta natečaj je nadaljevanje različnih umetniških projektov, ki jih je mesto predlagalo leta 2015 in se nanašajo na ozemlje in arhitekturo. `v tem kontekstu želi občina promovirati lokalne fotografe, tako da jih povabi, da poudarijo vse bogastvo in raznolikost Raphaëlove arhitekturne dediščine. Kot poudarja Guillaume Decard: »Mesto si že več let prizadeva izpostaviti svojo dediščino z različnimi razstavami. Morsko dno, masiv Estérel, danes arhitektura mesta in njegova vizualna identiteta. Z Julienom Desvignom (profesionalnim fotografom) smo delali na tej novi temi fotografskega tekmovanja. Sčasoma se bodo teme razvijale, pomembno je izpostaviti umetnike našega prostora in jim lahko ponuditi ta izrazni prostor. V ponos nam je, da to razstavo odpremo vsem prebivalcem Rafaela in turistom, ki obiščejo naše mesto.« Kot je poudaril Julien Desvigne, “se je bilo zelo težko odločiti o nekaterih aplikacijskih datotekah, splošna kakovost je bila visoka, vendar so naši trije zmagovalci izstopali iz množice.”

Trenutek skupne rabe in kulturnega odkrivanja.

Trije nadarjeni fotografi in toliko umetniških pristopov za tisto, kar oko umetnika zazna ali sublimira, ko preizprašuje urbani prostor. Začenši z Emmo B, ki predstavlja črno-bele fotografije, da zavzame nasprotni pogled na barve in bolje poudari arhitekturne linije, hkrati pa se osredotoča na perspektive in svetlobo. Sprehod po Saint-Raphaëlu v različnih obdobjih dneva, v katerem je javnost povabljena, da odkrije ali ponovno odkrije mesto skozi svoje oči. Felix Isselin pa je v okviru študija študiral arhitekturo, tema natečaja ga je takoj pritegnila. Struktura, detajl, barva so njena rdeča nit. Njegovo oko išče čistost, linijo, strmino, z željo po prikazu arhitekturne raznolikosti. Za Erica Thibaulta je mesto in njegova odprtost na morje vir navdiha. Ta odprtost je v središču njegovih dosežkov. Fotografiral je pet zgradb z objektivom z zornim kotom 180° z idejo, da bi dobil upodobitev, ki se razlikuje od zaznave človeškega očesa. Edinstveni in neverjetni učinki.

Razstava, ki vabi k razpravi, kar dokazuje ta par sprehajalcev: »Spodbuja nas, da gremo in obiščemo fotografirane kraje! », »Ja,« je dodala ta druga gospa, »gledamo, kateri stavbi pripada ta arhitekturni detajl. Naučimo se gledati drugače, zanimivo je.” Razstava za prebujanje radovednosti in odkrivanje bogastva lokalnih talentov do 30. septembra v Jardin Bonaparte!


instagram link Olivier Felix Isselin

1 thought on “Fotografska razstava na vrtu Bonaparte: Arhitekturna dediščina v središču pozornosti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top