10, avenue des Mimosas - 83530 Agay - France

tidningen le monde – intervju av Pauline Garaude – 17 september 2002.

Mer än bara en festival har Rendez-Vous Electroniques blivit ett manifest för elektroniska kulturer. För sin 5:e upplaga lägger detta evenemang, som äger rum från 6:e till 24:e september, en stark tonvikt på visuella bilder. Olivier Isselin, konstnärlig ledare för Rendez-Vous Electroniques, presenterar de viktigaste höjdpunkterna.

intervju med Olivier Felix Isselin, konstnärlig ledare - Le Monde - 2002

Visuella bilder spelar en viktig roll i 2002 års Rendez-Vous Electroniques. Vad är din ambition inför denna femte upplaga av festivalen?

I vårt samhälle tror jag att allmänheten bildar sig åsikter. Bilder lämnar det starkaste genomslaget och har företräde framför ord. De speglar också vår kultur, särskilt eftersom dagens skapare tillhör en generation född in i bildernas tidevarv. Därför var det viktigt att avslöja bildernas allestädesnärvaro i den elektroniska kultursfären, genom alla de olika uttrycksformer den tar.

Vårt mål är att visa allmänheten att det finns mer att uppleva än vad som erbjuds av tv eller stora producenter av kommersiell kultur. Elektroniska kulturer stör eftersom de strävar efter att vara fria och avvisar ”diktat” från vissa multinationella företag. Jag vill representera ett exempel som bevisar hur bilder och elektroniska kulturer omfattar olika rörelser, såsom ”trans” och psykedeliska, dokumentär- eller filmgenrer som visas upp i serien ”New Image Programming”, såväl som framträdanden av ”videojockeys”. ,” musikvideor och fotografi med #rt Outsiders-festivalen. Dessutom kommer två konferenser att ägnas åt de allt tätare banden mellan elektronisk musik, film och videospel, där synergin växer mellan spelskapare, bildskapare och ljudskapare.

Hur förklarar du den växande betydelsen av bildspråk inom elektronisk musik?

Enbart elektronisk musik utgör aldrig ett visuellt spektakel som en konsert av David Bowie. En DJ som mixar musik erbjuder ingen teaterupplevelse. Det finns ett tomrum att fylla, en scenografi att designa kring musiken. Därför är bildspråk en integrerad del av musiken, tillsammans med lokalen och den rumsliga morfologin. Men inom den elektroniska domänen utvecklas både bild och teknik ständigt. När det gäller mainstreamframträdanden var Pink Floyd de första stora arkitekterna som integrerade ljus och bildspråk med musik på scenen. De var pionjärerna som erbjöd en ny idé till lokalen. Bandet skapade en atmosfär, en hel upplevelse, genom att koppla samman musik, bild, video, plats och ljus.

”VJing” är en av de konstnärliga föreställningar som förknippas med elektronisk musik. Dessutom släpper ett ökande antal VJ:s sina föreställningar på DVD. Vad symboliserar denna utveckling?

Utövandet av ”VJing” är mycket diversifierat. Det finns olika typer av VJ:er: de som skapar bilder, filmade eller datorgenererade, specifikt för att blanda dem med musik senare; de som arbetar samtidigt med DJ:n; och andra som planerar ett liveframträdande med projicerade bilder. Videomediet är fortfarande utmanande för artister, eftersom det är svårt att sälja, därav fördelen med DVD-skivor. Men låt oss inte lura oss själva: en konstnär måste försörja sig. Att fixa en skapelse på ett medium och kommersialisera den kan ge dem ett levebröd, liknande hur skivor fungerar. Hittills har liveframträdanden dominerat eftersom teknikerna inte tillät mycket annat.


instagram link Olivier Felix Isselin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top