10, avenue des Mimosas - 83530 Agay - France

+ Ett nytt rum för samtida konst i hjärtat av Dijon.


Artiklar – av Lucie Vuillerme – Le Bien Public – Quartier Libre Weekly Supplement – Life of the Arts Section – 4 till 10 mars 2005 – Utgåva nr 227, sid. 24.


Den nya utställningslokalen i Dijon presenterar de senaste verken av fotografen John Batho, med fokus på den intima essensen av ljuset han fångar.

För sin invigning skapar galleriet Isselin uppståndelse genom att ta emot en konstnär som är internationellt erkänd, omnämnd i fotografiets historia och som är bosatt i Dijon. John Batho undervisade faktiskt där på Konsthögskolan i tio år och arbetar fortfarande där en del av tiden.

Verken som presenteras, ett femtontal tryck i storformat, är inte de lättaste, men de avslöjar en stor konstnärs känslighet och precision. Men de får en viss betydelse inom en bana som har lett John Batho till gallerier över hela världen.

Olivier Feix Isselin arkiv.

Född 1939, John Batho är mest känd för sitt arbete med färg, där han sedan 1963 har ägnat sig åt att fånga dess fulla intensitet genom fotografiska tekniker. Hans forskning gav honom Kodak Award for Photographic Criticism 1977. År 2001 anordnade Nicéphore Niépce-museet i Chalon-sur-Saône en retrospektiv av hans verk, och konstnären antar att den drivande frågan bakom det hela kvarstår: Vad är fotografi?

Efter den färgglada festen ”Manèges” (karuseller) eller ”Parasols” (parasoll), gick han tillbaka ”till källan”. John Batho har i flera år försökt fånga de mest intima aspekterna av ljus. Genom serier fokuserade på enkla element fångar han dess subtila variationer, fascinerad av dess förmåga att ”avslöja och dölja på samma gång”.

Det intima utrymmet i Isselin-galleriet lämpar sig för denna nära observation. Tre teman som är kära för fotografen utforskas, vart och ett förnyat genom användning av unika material: altuglas och glasskivor.

”Papiers Lumière” (ljusa papper) fångar inverkan av en ljusstråle på ett pappersark, vilket förstärker sensualiteten i dess struktur eller opaliserande klarhet. ”Ytorna” har ett skickligt arrangemang som involverar stilla, skimrande vatten och en vertikal vit skärm. Det skapar en märklig konfrontation där ljus både absorberar och studsar mot ytorna.

”Buées” (dimmorna) tillhör en gammal fråga som har återupplivats av den senaste upptäckten av ett genomskinligt material, som sedan fixeras under glas för att bevara bildens skärpa. Genom fotografiets precision förstärks det känsliga spetsarbetet av ljusgenomträngd vattenånga. Tanken på att fånga och bevara ett immigt fönster gläder John Batho och galleribesökarna. ”Där är jag mycket närmare mitt motiv”, jublar fotografen och förråder den krävande karaktären hos hans långvariga, självbeskrivna ”musikaliska” och ”introspektiva” verk, som komponerar en vacker triptyk i denna utställning.

ETT NYTT utrymme för samtida konst i hjärtat av Dijon.

Genom att byta både namn och adress till sitt utrymme bryter Françoise och Olivier Isselin sig definitivt bort från historien om Galerie Gaston-Gérard, en Dijon-institution som de tog över i slutet av 1999, som nu har ”virtualiserat” sig själv på internet. Mor och son har lämnat den privata herrgården på Rue du Petit-Potet, med sina kalkbelagda väggar från 1600-talet där de kämpade för att hänga en spik, för att bosätta sig nära antikaffärer och designmöbelbutiker på Rue Auguste Comte.

Konsthallen vetter mot gatan, som är mycket livligare, bakom två stora glasfönster: Olivier Isselin insisterade på att ha direkt interaktion med allmänheten, som ofta känner sig förvirrad av samtidskonsten. ”Det är genom att upprepade gånger gå förbi och titta på konstverk som man kan förstå dem och, vem vet, till och med känna sig tvungen att skaffa ett.” Galleriet skiljer sig från andra mindre tillgängliga platser i Dijon och syftar till att presentera förstklassiga samtida konstnärer och delta i internationella utställningar. Detta bevisas av deras första utställning med John Batho, vars unika tryck senare kommer att bli en del av galleriets samling. Som Olivier Isselin stolt säger, ”De kommer inte att hittas i Paris, Genève eller New York, utan i Dijon.”


instagram link Olivier Felix Isselin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top