10, avenue des Mimosas - 83530 Agay - France

Intervju Olivier Felix Isselin – časopis Le Monde – Pauline Garaude – 17. september 2002.

Več kot le festival je Rendez-Vous Electroniques postal manifest elektronskih kultur. V svoji 5. izdaji ta dogodek, ki bo potekal od 6. do 24. septembra, daje močan poudarek vizualnim podobam. Olivier Isselin, umetniški vodja Rendez-Vous Electroniques, predstavlja glavne poudarke.

interview of Olivier Felix Isselin, artistic director - Le Monde - 2002

Vizualne podobe igrajo bistveno vlogo pri Rendez-Vous Electroniques leta 2002. Kakšne so vaše ambicije za to peto izdajo festivala?

V naši družbi verjamem, da si javnost oblikuje mnenja preko podob. Slike pustijo najmočnejši učinek in imajo prednost pred besedami. Odsevajo tudi našo kulturo, še posebej, ker današnji ustvarjalci pripadajo generaciji, ki se je rodila v dobi podob. Zato je bilo pomembno razkriti vseprisotnost podob v elektronski kulturni sferi skozi vse različne oblike izražanja.

Naš cilj je javnosti pokazati, da se da doživeti več od tistega, kar ponujajo televizija ali večji producenti komercialne kulture. Elektronske kulture motijo, ker si prizadevajo biti svobodne in zavračajo »diktat« nekaterih multinacionalnih korporacij. Predstaviti želim vzorec, ki dokazuje, kako podobe in elektronske kulture zajemajo različna gibanja, kot so »trans« in psihedelični, dokumentarni ali filmski žanri, predstavljeni v seriji »Novo programiranje slik«, pa tudi predstave »video-džokejev«. ,« glasbeni videospoti in fotografije s festivalom #rt Outsiders. Poleg tega bosta dve konferenci posvečeni vse tesnejšim povezavam med elektronsko glasbo, kinematografijo in video igrami, kjer raste sinergija med ustvarjalci iger, ustvarjalci slik in ustvarjalci zvoka.

Kako si razlagate vse večji pomen podob na področju elektronske glasbe?

Sama elektronska glasba nikoli ne predstavlja vizualnega spektakla, kot je koncert Davida Bowieja. DJ, ki miksa glasbo, ne ponuja teatralne izkušnje. Obstaja praznina, ki jo je treba zapolniti, okoli glasbe je treba oblikovati scenografijo. Zato je podoba poleg prizorišča in prostorske morfologije sestavni del glasbe. Vendar pa se v elektronski domeni slika in tehnologija nenehno razvijata. Kar zadeva mainstream predstave, so bili Pink Floyd prvi veliki arhitekti, ki so združili svetlobo in podobe z glasbo na odru. Bili so pionirji, ki so prizorišču ponudili novo zasnovo. Skupina je s povezovanjem glasbe, slike, videa, prizorišča in svetlobe ustvarila ambient, celotno izkušnjo.

“VJing” je eden izmed umetniških performansov, povezanih z elektronsko glasbo. Poleg tega vedno več VJ-jev svoje nastope izdaja na DVD-ju. Kaj simbolizira ta razvoj?

Praksa “VJing” je zelo raznolika. Obstajajo različne vrste VJ-jev: tisti, ki ustvarjajo slike, posnete ali računalniško ustvarjene, posebej za to, da jih pozneje mešajo z glasbo; tisti, ki delajo hkrati z DJ-jem; in drugi, ki načrtujejo nastop v živo s projiciranimi slikami. Video medij ostaja izziv za umetnike, saj ga je težko prodati, zato je prednost DVD-jev. Vendar se ne zavajajmo: umetnik se mora preživljati. Fiksiranje stvaritve na medij in komercializacija jim lahko zagotovi preživetje, podobno kot delujejo zapisi. Doslej so prevladovali nastopi v živo, saj tehnologije kaj drugega niso dopuščale.


link instagram

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back To Top