10, avenue des Mimosas - 83530 Agay - France

KRIŽNI INTERVJU
Franck Vignal (predsednik ALCE-CDE) in Olivier Felix Isselin (oblikovalec – izvršni direktor Linoxydable)
Intervju opravljen 25. januarja 2024.

Nam lahko za začetek zaupate, kako se je porodila ideja o sodelovanju oblikovalca in industrialca?

OFI: Zelo preprosto je, jaz sem oblikovalec, se pravi oblikovalec. Moje delo ni izdelovanje izdelkov, ki jih ustvarjam. Ker sem popolnoma neodvisen, sodelujem s podjetji. V konkretnem primeru, ki nas zadeva, in sicer pri izdelavi inox term in bazenov, sem moral najti kotlarja, ki je bil sposoben ustvarjati moje kreacije. CDE je vodilni francoski proizvajalec rezervoarjev… Logično je bilo, da bom potrkala na njegova vrata.
Za čiščenje vode sodelujem z normanskim podjetjem: France Ozone. Za regulacijo in vodne nivoje s podjetjem Var: Regul’électronique.

FV-CDE: CDE je proizvajalec kotlov, ki obstaja že 60 let in ima zato dolgoletne izkušnje pri delu z jeklom; Ko nas je OFI kontaktiral glede svojega projekta, so bili vsi naši zaposleni takoj navdušeni, saj vključuje močne vrednote za nas: znanje, kakovost in estetiko.

Kako kot oblikovalec, nagrajen s prestižnimi mednarodnimi nagradami in vodilno podjetje za skladiščenje industrijskih rezervoarjev, dojemate dodano vrednost, ki jo lahko vsak prinese k temu sodelovanju?

FV-CDE: Projekti, ki nam jih ponuja OFI, niso nič manj zahtevni, čeprav so zelo drugačni od tistih, ki jih običajno izvajamo za težke trge, kot so kemikalije ali jedrska energija. Kakovost zvarov ali omejitve stanja površine zahtevajo, da imamo na teh projektih delo visokokvalificiranih varilcev.

OFI: Kot oblikovalec lahko prinesem edinstveno ustvarjalno in estetsko perspektivo, CDE pa lahko zagotovi tehnično izvedljivost in visoko kakovost izdelave. Prav ta sinergija naše stvaritve povzdigne na višjo raven.

Langres je zanimiva točka zbliževanja in igra osrednjo vlogo v vaši osebni in poklicni zgodovini, kot kraj izvora za enega od vas in sedež za drugega. Kako je ta povezava z Langresom vplivala na vašo odločitev za sodelovanje?

OFI: Dejstvo, da se CDE nahaja v Langresu, mi je v veliko veselje, saj se tja pogosto vračam. Tam sem rojen, to je moja družinska zibelka in vedno sem bil zaljubljen v svoje mesto, vendar geografska postavitev nima prav nobenega vpliva na mojo izbiro. Ko sem šel na srečanje z gospodom Vignalom, sem šel k strokovnjaku, čigar podjetje je vodilno na francoskem trgu industrijskih rezervoarjev in čigar znanje je priznano daleč onkraj planote …

FV-CDE: CDE je bil vedno v Langresu, natančneje v Saints-Geosmesu, in vsi naši zaposleni so močno navezani na svojo regijo. Izdelki, ki jih proizvajamo, so prisotni povsod v Franciji. Veseli smo, da nas je OFI vprašal, še bolj pa, da je domačin iz Langresa.

Ali lahko pojasnite, kako ta skupna dediščina vpliva na vaše delo?

FV-CDE: Haute Marne ima dolgo zgodovino v metalurgiji in številna podjetja, prisotna v Haute Marne, so mednarodno priznana.

OFI: Langres je moja družinska zibelka, tako po očetovi kot po mamini strani. Tam sem se rodil in tam živel do svojega petnajstega leta. Zelo sem navezan na to. Potem je bil moj odnos do estetike vedno bistvenega pomena in prepričan sem, da je lepota mesta Langres in njegove okolice veliko pripomogla k temu, da sem se zavzela za oči.

Ali obstajajo kakšne posebne ugodnosti, povezane z geografsko lokacijo?

OFI: Ja, nedvomno je Langres na idealni lokaciji … Je pomembno avtocestno križišče in ni zaman ena največjih utrdb pri nas …

Povejte nam o izzivih, s katerimi se srečujete pri sodelovanju kljub razlikam v lokaciji.

VF-CDE: Veliko naših strank ali projektov ima sedež v tujini, razdalja že dolgo ni več problem.

OFI: Razdalja ni problem. Moje prebivališče ni pomembno za naše sodelovanje. Dokler imam svoje skicirke, računalnik, dobro internetno povezavo in telefon, lahko delam kjer koli. Tudi če lahko opazimo določeno vrnitev in željo po selitvi, je naše gospodarstvo vseeno globalizirano … Samo občasno se moram vrniti v Langres, vendar tega ne vidim kot omejitev, ampak kot užitek.

Eden od vaših projektov je bil nagrajen z nagrado A’ Design Award, enim najprestižnejših priznanj na svetu na področju oblikovanja! Nam lahko poveste več o konkretnem projektu, ki vam je prislužil nagrado A’ Design Award, in kreativni viziji, ki je bila z nagrado prepoznana? Kako izstopa v primerjavi z drugimi stvaritvami?

OFI: Zmagovalni projekt je Space Oddity, neskončni spa iz nerjavečega jekla. Moj cilj je bil dopolniti ponudbo zdravilišč z estetskim in takoj prepoznavnim izdelkom. Ideja je bila premakniti meje tradicionalnega dizajna zdravilišč za razkošno in brezčasno doživetje.

VF-CDE: Projekt OFI ima za izhodišče dobro obvladano industrijsko obliko, saj gre za obliko, ki jo znamo programirati na naši proizvodni opremi. Izdelava je lažja, hkrati pa ohranja nedvomno inovativen in estetski značaj. Ena od težav je v natančnosti ponovljivosti te oblike, ki je vstavljena v drugo posodo, ki služi kot osnova. Celota najde svoje mesto v tretjem bazenu.

Poleg A’ Design Award je oblikovalec prejel nagrado DNA Paris Design Award in IPDA Japan Design Award, Grand Prix du Design Paris, srebrno IIDA Italy International Design Award, European Product Design Award in danes FD100, ki nagrajuje 100 oblikovalcev predmetov in prostorov, ki mednarodno promovirajo FRANCOSKO OBLIKOVANJE. Kako ta različna priznanja dopolnjujejo vpliv nagrade A’ Design Award?

OFI: Očitno pridobivanje mednarodnih nagrad krepi našo prepoznavnost in našo legitimnost v Franciji, pa tudi v državah, ki bi jih težko dosegli. To samodejno vodi do povečanega zanimanja potencialnih strank ali poslovnih partnerjev za naše terme in bazene. Potem pa mi z osebnega vidika te nagrade poleg nagrajevanja prinesejo tudi slavo, ki mi odpira mnoga vrata po vsem svetu: različni subjekti me kontaktirajo povsod za druge projekte, konference, simpozije itd. To je razburljivo in zelo motivirajoče.

Področji luksuza in industrije se pogosto obravnavata kot različna. Kaj je vzbudilo vaš skupni interes za raziskovanje sodelovanja med vajinima področjima?

FV-CDE: CDE se že dolgo odziva na zahtevne trge z visoko stopnjo kakovosti. To zahtevno znanje in izkušnje ter industrijski viri, ki so nam na voljo, nam omogočajo, da izpolnimo pričakovanja tega novega trga.

OFI: Želel sem ustvariti bazene in nato toplice iz nerjavečega jekla. Zato sem se moral približati proizvajalcu, ki je sposoben izpeljati moje projekte … Na področju kotlarstva je veliko obrtnikov, vendar se mi je zdelo pametno sodelovati z industrialcem. Projekti so kompleksni in težki. Zahtevajo veliko znanja in izkušenj, predvsem pa želim, da bi se lahko spopadli z velikim dotokom naročil ob visoki kakovosti proizvodnje … in CDE lahko popolnoma zadovolji te potrebe.

Sodelovanja so lahko pogosto koristna, vendar predstavljajo tudi izzive. Kako ste premagali začetne razlike, da ste prišli do skupne vizije tega sodelovanja?

OFI: Vsak mora ostati v svoji domeni. CDE preveri izvedljivost in prevzame odgovornost za izvedbo, jaz pa projektiram objekt in ostajam neodvisen. Je pa res, da se moramo strinjati … Imamo zelo drugačen način dela: jaz sem ustvarjalec in sem, preden sem sodeloval s CDE, delal z obrtniki … CDE je velik stroj, vse je bolj strukturirano: proizvodni procesi so natančni in modifikacije po validaciji res niso več možne … Potem sem zelo zahteven glede zaključkov. Tudi mimo lastne volje je odličnost na trgu, na katerega ciljamo, obvezna.

FV-CDE: Proizvajalci danes izvajajo vse bolj fleksibilne in odzivne postopke, če obstajajo določene industrijske omejitve: tehnična in ekonomska izvedljivost, ponovljivost itd. Tovrstno sodelovanje je vedno bogatejše, od nas zahteva vprašanja in implementacijo novih rešitev.

Luksuzni kupci pogosto iščejo ekskluzivne in prilagojene izkušnje. Kako vam to sodelovanje omogoča izpolnjevanje posebnih potreb strank na obeh vaših področjih?

OFI: Naše modele stremimo k personalizaciji in prilagajanju željam strank. Vsaki situaciji se znamo prilagoditi. Vsak projekt je edinstven.

FV-CDE: Industrializacija izdelka je del naše DNK in personalizacijo tega istega izdelka je mogoče upravljati na industrijski način. Danes se številne industrije že odzivajo na te nove omejitve.

Oblikovanje in inženiring imata včasih različne prioritete, vendar je njuno usklajevanje bistveno za ustvarjanje uspešnih izdelkov. Kako se vaša poklica dopolnjujeta za doseganje uravnoteženih rešitev?

FV-CDE: Vidimo se bolj kot dopolnilni dejavnosti, od katerih ena brez druge ne more obstajati.

OFI: Oblikovalec prinaša kreativnost, estetiko in funkcionalnost, industrialec pa zagotavlja tehnično izvedljivost in izdelavo. Prav ta harmonija vodi do uravnoteženih rešitev.

Nazadnje, kako nameravate razviti to sodelovanje v prihodnosti, da bi okrepili inovativnost in odličnost v svojih izdelkih, hkrati pa še naprej poudarjali vašo skupno identiteto »Made in France«?

FV-CDE: Prepričani smo v izvedljivost projekta. Industrija je svoje vire vedno prilagajala novim trgom. Je tudi način poudarjanja in priznanja znanja naših zaposlenih.

OFI: Zasnova masažnih bazenov iz nerjavečega jekla in industrijskih skladiščnih rezervoarjev bi lahko našla skupne izhode na drugih področjih, kot so arhitektura ali urbanistični projekti: ribniki, fontane … javni bazeni itd.

Za zaključek, kako dojemate vrednost vseh teh mednarodnih nagrad: A’ Design Award, European Product Design Award, DNA Paris Design Award, srebrna IPDA Japan Design Award, Grand Prix du Design Paris, srebrna IIDA Italy International Design Award in French Design 100 zunaj njihovega častnega vidika, kot potencialni katalizatorji za plodna partnerstva in pomemben napredek v vaših panogah?

OFI: Poleg dejstva, da je zelo prijetno in spodbudno, da je tvoje delo prepoznano, te nagrade krepijo naš položaj na trgu in odpirajo vrata novim priložnostim.


Back To Top