10, avenue des Mimosas - 83530 Agay - France
fotowedstrijd “Een blik op de architectuur en stedenbouw van Saint-Raphaël” – Tentoonstelling van de winnaars.
Locatie: Jardin Bonaparte – Saint-Raphaël – Côte d’Azur – Frankrijk.
persartikel - fototentoonstelling - stad Saint-Raphaël - Frankrijk
persartikel - fototentoonstelling - stad Saint-Raphaël - Frankrijk (2)

Elk jaar organiseert de stad tijdens de zomer een fototentoonstelling in de Bonaparte-tuin. Een openluchtgalerij die dit jaar de werken van Emma B., Felix Isselin en Eric Thibault verwelkomt. De opening van de tentoonstelling vond plaats op 26 juni, in aanwezigheid van Guillaume Decard, plaatsvervangend afgevaardigde voor culturele zaken, departementsraadslid, lid van de gemeenteraad en een publiek dat in voorvertoning het werk van de drie tentoongestelde kunstenaars kwam ontdekken.

Een tentoonstelling die voor iedereen toegankelijk is.

Afgelopen april lanceerde Saint-Raphaël een wedstrijd die open stond voor professionele fotografen van de stedelijke gemeenschap Var Estérel Méditerranée (CAVEM) met als thema “een blik op de architectuur en stedenbouw van Saint-Raphaël”. Deze wedstrijd is een voortzetting van de verschillende artistieke projecten die de stad in 2015 heeft voorgesteld en die betrekking hebben op het grondgebied en de architectuur. ‘in deze context wil de gemeente lokale fotografen promoten, door hen uit te nodigen om alle rijkdom en diversiteit van Raphaëls architecturale erfgoed onder de aandacht te brengen.

Zoals Guillaume Decard opmerkt: “De stad werkt al enkele jaren aan het onder de aandacht brengen van haar erfgoed door middel van verschillende tentoonstellingen. De zeebodem, het Estérel-massief, vandaag de dag de architectuur van de stad en haar visuele identiteit. Met Julien Desvigne, (professioneel fotograaf) werkten we aan dit nieuwe thema voor de fotowedstrijd. In de loop van de tijd zullen de onderwerpen evolueren, het is belangrijk om de kunstenaars van ons grondgebied onder de aandacht te brengen en hen deze expressieruimte te kunnen bieden. Het is een bron van trots om deze tentoonstelling te openen voor alle inwoners en toeristen van Rafaël die onze stad bezoeken.” Zoals Julien Desvigne opmerkte: “Sommige aanvraagdossiers waren erg moeilijk om te beslissen, de algemene kwaliteit was hoog, maar onze drie winnaars vielen op tussen de massa.”

Een moment van delen en culturele ontdekking.

Drie getalenteerde fotografen en evenveel artistieke benaderingen voor wat het oog van de kunstenaar waarneemt of sublimeert als hij de stedelijke ruimte in vraag stelt. Te beginnen met Emma B die foto’s in zwart-wit presenteert om het tegenovergestelde beeld van kleur te krijgen en de architecturale lijnen beter naar voren te brengen, terwijl de nadruk ligt op perspectieven en licht. Een wandeling door Saint-Raphaël op verschillende momenten van de dag, waarbij het publiek wordt uitgenodigd om de stad door hun ogen te (her)ontdekken. Felix Isselin van zijn kant studeerde architectuur als onderdeel van zijn studie, het thema van de wedstrijd sprak hem meteen aan. De structuur, het detail, de kleur zijn de rode draad. Zijn oog zoekt zuiverheid, lijn, helling, met een verlangen om architectonische verscheidenheid te tonen. Voor Eric Thibault is de stad en haar opening naar de zee een bron van inspiratie. Deze openheid vormt de kern van zijn prestaties. Hij fotografeerde vijf gebouwen met behulp van een lens met een beeldhoek van 180° met het idee een weergave te verkrijgen die afwijkt van de perceptie van het menselijk oog. Unieke en verbazingwekkende effecten.

Een tentoonstelling die uitnodigt tot discussie, zoals blijkt uit dit koppel wandelaars: “Het moedigt ons aan om de gefotografeerde plekken te gaan bezoeken! », “Ja,” voegde deze andere dame toe, “we kijken bij welk gebouw dit architectonische detail hoort. We leren anders kijken, dat is interessant.” Een tentoonstelling om de nieuwsgierigheid te wekken en de rijkdom aan lokaal talent te ontdekken, tot 30 september in de Jardin Bonaparte!

Gerelateerde pagina:

Tentoonstelling Jardin Bonaparte (Saint Raphael – Franse Rivièra)


instagram link Olivier Felix Isselin
Facebook link OFI
Linkedin OFI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top