10, avenue des Mimosas - 83530 Agay - France
オリヴィエ・フェリックス・イズランのバナーのデザイナーインタビュー

Intervju vodil Frank Scott – torek, 23. maj 2023.

FS: Lahko nam poveš več o svoji umetniški in oblikovalski poti? Kaj te je gnalo, da si postal umetnik/oblikovalec? Si vedno želel postati oblikovalec?

OFI: Ko sem bil majhen, sem najraje igral z Lego kockami: rad sem se postavljal pred težave in iskal rešitve.

Veliko časa sem preživel tudi s snovanjem načrtov in imel dolge pogovore s svojim dedkom, italijanskim podjetnikom, ki se je naselil v Franciji.

Nato je bila estetika zame vedno ključnega pomena: vedno sem živel na lepih mestih, kar je nedvomno močno vplivalo na mojo gradnjo.

Kasneje sem študiral arhitekturo v Parizu. Toda kmalu sem ugotovil, da ne želim končati tega študija. Po nekaj časa, ki sem ga preživel pri arhitektu… sem ugotovil, da ta poklic, takšen kot se izvaja, ni zame: svoboda ustvarjanja je prehitro omejena, preveč administrativnih omejitev… Treba je bilo izbrati…

Nato sem vodil več sodobnih umetniških galerij, se ukvarjal s kuriranjem razstav, ustvarjal in skrbel za izvajanje različnih prostorov… Moj odnos do umetnikov me je prav tako zelo zaznamoval.

Skratka, da skrajšam, celoten moj študijski program sem preživel kot svoboden človek, ki je svoje strasti spremenil v delo in obratno. Oblikovanje je očitno nadaljevanje moje življenjske poti.

FS: Nam lahko več poveš o svojem podjetju / oblikovalskem studiu?

OFI: Kot samostojni podjetnik vodim svoj lasten oblikovalski studio. Odgovoren sem za vse faze oblikovalnega procesa, od ideje do končne izvedbe.

FS: Kaj pomeni “oblikovanje” zate?

OFI: Zame se oblikovanje predvsem opredeljuje v povezavi z prostorom.

Če biti umetnik pomeni imeti intenzivno in osebno dojemanje okolja ter ga izražati svobodno skozi različne nosilce, pri čemer je umetnost rezultat tega procesa, se oblikovanje razlikuje v tem, da se ne osredotoča le na svojega ustvarjalca, temveč se predvsem obrača k uporabniku in je tesno povezano z funkcionalnostjo. Tehnika, materiali in ergonomija so ključni elementi pri ustvarjanju. Oblikovanje predstavlja odgovor na problem.

Vendar to ne pomeni, da oblikovalec ni tudi umetnik. Poleg reševanja problemov ostaja kreativnost bistvena in daje osebnost ustvarjenemu objektu.

FS: Kakšne vrste del ti je najljubše oblikovati?

OFI: Vedno tiste trenutne: vsak projekt, ki ga začnem, je nov izziv. Vedno je zelo motivirajoče.

Trenutno me precej zaposlujejo spa centri. Dovolj je, da se sprehodite po hodnikih specializiranih sejmov, da ugotovite, da je veliko za narediti! Zelo nenavadno je, da se v tem sektorju dobrega počutja ne posveča posebne pozornosti estetiki objekta, ker je prav estetika bistvena sestavina dobrega počutja.

FS: Kaj je bilo prvo, kar si oblikoval za podjetje?

OFI: Logotip.

FS: Na katere vidike oblikovanja se najbolj osredotočaš med oblikovanjem?

OFI: Med zaključevanjem projekta. Če mi med to obdobje pride na misel še kakšna druga ideja, si zapisujem opombe, malo križarim, samo da ne pozabim… Ker se v tej fazi trudim, da ne bi razpršil svoje pozornosti: delo v teku zahteva vso mojo pozornost.

FS: Kakšna čustva doživljaš med oblikovanjem?

OFI: Vznemirjenje, stres, motivacija, obsedenost.

FS: Kakšna čustva doživljaš, ko so tvoje kreacije uresničene?

OFI: Niso več moje. Nimam več nadzora. Hitro se moram premakniti na nekaj drugega.

FS: Kaj določa uspeh oblikovanja?

OFI: Vse je odvisno od tega, kaj imenujemo uspeh. Po eni strani obstaja oblikovanje, ki se hrani iz trenda, ki pride v pravem trenutku, ne prezgodaj, ne prepozno. Ta izdelek, usklajen s svojim časom, ima nato vse možnosti za lep komercialni uspeh. Nato pa je tu zelo dobro oblikovanje: to je tisto, ki ga ne pričakujemo nujno, ki bo preseglo modno komponento. To bo postalo zgodovinsko in bo minilo leta, ne da bi izgubilo svojo sodobnost.

FS: Ko ocenjujete oblikovanje kot dobro ali slabo, na kaj najprej pomislite?

OFI: Celotna moja občutljivost je usmerjena v estetiko. Torej je zelo osebno in še posebej spremenljivo. Če sem naravno privlačen k čistim oblikam, kar je bolj v skladu z mojo ustvarjalnostjo, lahko tudi nisem neobčutljiv za bolj nenavadne oblikovanje, ki si ga niti ne bi mogel predstavljati! Na primer, zaljubljen sem v Centre Pompidou v Parizu, ki sta ga zasnovala Richard Rodgers in Renzo Piano … Lahko omenim tudi muzej Guggenheim v Bilbau, ki ga je zasnoval Franck Gehry, to je bil resničen šok, ko sem odkril to mesto.

Vse je odvisno od konteksta. In pravzaprav tisto, kar ne maram, je zunaj konteksta. Da bom bolj jasen, lahko ponovno omenim Francka Gehryja in LUMA: Ta volumen na tem mestu me zelo moti. To nima smisla! Horizontalnost, ki prevladuje v tem mestu in bolj splošno v Camargue, ni več! Zagotovo je bilo še kakšno drugo sredstvo, da bi se ločil. Pokrajina je tako popolnoma spremenjena.

FS: Z vašega stališča, kakšne so odgovornosti oblikovalca do družbe in okolja?

OFI: Odnos oblikovalca do družbe in bolj splošno do okolja postaja vedno bolj pomemben.

Kar smo lahko prepričani, je, da bo oblikovanje pred izzivom okoljske katastrofe postalo bolj odgovorno, tako pri izbiri uporabljenih materialov kot pri načinu proizvodnje. Predmeti bodo bolj trajni. Končno, vsaj upajmo!

FS: Kako menite, da se “področje oblikovanja” razvija? Kakšna je prihodnost oblikovanja?

OFI: Prihodnost oblikovanja, o kateri smo pravkar govorili, bo pozorna na okolje. Sedaj, ali proizvajamo manj in boljše? Tega nisem prepričan, vendar bomo to morali doseči!

FS: Kdaj je bila vaša zadnja razstava in kje je bila? In kdaj želite organizirati svojo naslednjo razstavo?

OFI: Moja zadnja razstava je iz poletja lanskega leta. Bil sem povabljen k sodelovanju na festivalu sodobne umetnosti v Varu. Tam sem predstavil eno od svojih fotografskih serij.

Moja naslednja razstava: še ne vem … Imam več možnosti, vendar trenutno nimam ničesar za sporočiti.

FS: Od kod izhaja navdih za oblikovanje vaših del? Kako hranite svojo ustvarjalnost? Kateri so vaši viri navdiha?

OFI: Moje življenje. Vse je lahko vir navdiha. Mislim, da imam vedno oči odprte. Nato zapisujem ali rišem v svoje zvezke … Vsaka ideja je le sinteza.

FS: Kako bi opisali svoj stil oblikovanja? Kaj vas je spodbudilo, da bolj raziščete ta stil, in kakšne so glavne značilnosti vašega stila? Kako pristopate k oblikovanju?

OFI: Preprosto poskušam biti zvest samemu sebi, se ne zanikati. To je edini način, mislim, da lahko ustvarite svoj edinstven stil.

FS: Kje živite? Menite, da kulturna dediščina vaše države vpliva na vaše stvaritve? Katere so prednosti in slabosti pri oblikovanju zaradi življenja v vaši državi?

OFI: Živim v Agayu, majhnem kotičku raja na Azurni obali med Cannesom in Saint Tropezom: narava, svetloba in morje … Zelo navdihujoče! Pravzaprav so bila moja življenjska okolja vedno zelo pomembna zame in zato za mojo delo. Živeti v Franciji je sreča, saj poleg ogromne kulturne dediščine krajine raznolike na relativno kratkih razdaljah. Živel sem v Langresu, v Dijonu (Burgundija), v Parizu, pa tudi v gorah (Les Arcs – Savoie). Vsi ti kraji so čarobni in so me videli in mi pomagali rasti. To, kar nas obdaja, in širše gledano naše življenje, je naš lasten okvir. Ali uživamo ali zavračamo, in to hrani našo ustvarjalnost.

Kar zadeva prednosti ali slabosti življenja v svoji državi: Pomembno je potovati in se učiti … Potoval sem in prebival bolj ali manj dolgo v številnih državah, vendar nisem nikoli živel drugje kot v Franciji – do zdaj! – zato sem kar malo slab ocenjevalec za to vrsto ocenjevanja. Zame je pomembno, da smo svobodni in se počutimo dobro tam, kjer smo.

FS: Kako sodelujete z podjetji?

OFI: Podjetja, s katerimi sodelujem, smatram za svoje partnerje. Najprej je pomemben občutek. Vedno imam cilj dolgoročnega sodelovanja v izmenjavi, zvestobi in zaupanju.

FS: Kakšne so vaše sugestije podjetjem za sodelovanje z oblikovalcem? Kako podjetja lahko izberejo dobrega oblikovalca?

OFI: Pazljivo na posredovanje med njegovim ustvarjalnim obdobjem! Oblikovalec je divja žival. Če se je odločil za opravljanje te poklicne poti, je to običajno zato, ker je predvsem oseba, ki je temeljno vezana na svojo svobodo. Podjetnik naj torej predvsem pripravi zelo natančne specifikacije tega, kar želi. To bo preprečilo kakršno koli razočaranje … In če ima naročnik že v glavi, kaj želi, bi bilo bolje, da se obrne na izvajalca kot na ustvarjalca.

Nato, kako podjetje lahko izbere pravega oblikovalca? To je preprosto vprašanje občutka. Srečanje med dvema entitetama. Če je tok pravilen, je to morda začetek idile in zato zelo uspešnih dosežkov v prihodnosti.

FS: Kateri so 5 vaših najljubših oblikovalskih predmetov doma?

OFI: 1: Pepelnik iz kristala (Cristallerie royale de Champagne – Bayel), ta blok kristala je popoln. Mislim, da sem ga vedno videl. Je del moje družinske zgodovine, dejansko imamo vsi enega.

2: Pantonova stolica: ikonična!

3: Moja zbirka skodelic Illy, kjer je blagovna znamka za svoje sporočanje uspela okoli objekta, svoje kavne skodelice, ki jih je oblikoval Matteo Thun, katerih oblikovanje je takoj prepoznavno, razviti edinstvene sodelovanje z velikimi umetniki … Rezultat je zelo zanimiv.

4: Moja namizna svetilka: model Tizio. (Richard Sapper – izdaja Artemide).

5: Mini stol Rietveld (miniaturna zbirka Vitra design museum).

FS: Ali bi lahko delili nekaj modrosti za mlade ustvarjalce? Kakšni so vaši nasveti za obetavne mlade ustvarjalce?

OFI: Starejši od 40 let se še vedno štejem za mladega obetavnega ustvarjalca! Pogosto mi rečejo, da sem vedno star 17 let…

Bolj resno, le klasične stvari, ki jih je vedno dobro ponoviti: Vedno imejte oči odprte – Ne podležite enostavnosti – Ne varčujte s seboj – Bolj bodite zainteresirani za svojo produkcijo kot zase.

FS: Z vašega stališča, kakšni so, po vašem mnenju, pozitivni in negativni vidiki oblikovalskega poklica?

OFI: Možnost usklajevanja življenja, dela in strasti pomeni, da si zagotovite svobodo. In ta je zame ključna. Hkrati pa izbira biti umetnik ali oblikovalec pomeni posvečenost. Nikoli ne obstaja postanek.

FS: Katero je vaše “zlato pravilo” oblikovanja?

OFI: Ostajam privrženec Miesa Van der Roheja: “Manj je pravilno.”

FS: Katere spretnosti so po vašem mnenju najpomembnejše za oblikovalca?

OFI: Kultura, odprtost in inventivnost.

FS: Katere orodja uporabljate pri oblikovanju? Kaj je v vašem orodnem kompletu? Na primer programska oprema, aplikacije, oprema, knjige, viri navdiha, itd.?

OFI: Veliko knjig, revij, mojih zvezkov, mojih zapisov, mojih fotografij, predmetov, mojega računalnika… Vse to sodeluje v mojem ustvarjalnem procesu.

FS: Oblikovanje je včasih lahko zelo časovno potratna naloga, kako upravljate svoj čas?

OFI: Res je, če začetna ideja ne zahteva veliko truda, nekateri koraki zahtevajo veliko koncentracije in dela. To določa moj urnik. Nikoli se ne varčujem in ne štejem preživetih ur, zato lahko v nekaterih obdobjih delam celo dneve in noči. V resnici je to precej omamljajoče. Všeč mi je.

FS: Koliko časa traja, da oblikujete predmet od začetka do konca?

OFI: Zelo spremenljivo. Ideja se lahko zdi zelo preprosta, celo enostavna, vendar njeno oblikovanje lahko traja dolgo. Vse je odvisno od tehničnosti. Čas, porabljen za objekt, ne določa njegove vrednosti.

FS: Katero je vprašanje, ki vam ga ljudje najpogosteje zastavljajo kot oblikovalcu?

OFI: Pogosto me sprašujejo, čeprav si ljudje ne predstavljajo, da je to popoln poklic, in da tudi ideja in nasvet pomenita delo!

FS: Katera je bila vaša najpomembnejša poklicna izkušnja?

OFI: Ne hierarhiziram. Projekt, ki je zame najpomembnejši, je vedno tisti, s katerim se trenutno ukvarjam.

FS: Katero vrsto oblikovalskega dela najraje opravljate in zakaj?

OFI: Rad sem radoveden. Vsaka nova oblikovanje je nov izziv, nova pustolovščina.

FS: Kakšni so vaši prihodnji projekti?

OFI: Naslednji: Delam na več projektih hkrati, tako z umetniškega vidika kot na področju oblikovanja predmetov. Še ne vem, kateri bo prvi izstopil.

FS: Ali delate v ekipi ali razvijate svoje oblikovanje sami?

OFI: Delam sam in se opiram na svoje partnerje, kadar potrebujem tehnične odgovore.

FS: Kako lahko ljudje stopijo v stik z vami?

OFI: Lahko me kontaktirajo po e-pošti: felix.isselin@gmail.com, po telefonu +33 (0)6 51 50 33 85.

FS: Ali obstajajo še druge stvari, ki bi jih želeli obravnavati in ki niso bile vključene v ta vprašanja?

OFI: Rad bi samo poudaril, da trenutno iščem mednarodne distributerje za svoje terme …


link instagram

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back To Top